Coronavirus: mesures econòmiques (Palafrugell)

Dijous passat vam aprovar, l’equip de govern de Palafrugell, una primera bateria de mesures econòmiques per ajudar els palafrugellencs a pal·liar els efectes de la patacada econòmica que, indefectiblement, comportarà l’epidèmia de coronavirus (COVID-19) per a moltes famílies i empreses del nostre municipi.

Es tracta, principalment, de mesures de tipus fiscal, és a dir, que tenen a veure amb els impostos i taxes que percep l’Ajuntament i que constitueixen la seva principal font d’ingressos. Bàsicament, s’han tingut en compte quatre criteris:

1) Ajornar tant com ha sigut possible els terminis de pagament dels tributs per allunyar-los del moment zero de la crisi, és a dir, de la frenada en sec de l’activitat econòmica que estem patint aquests dies. En aquest sentit, la majoria de tributs s’han posposat pel setembre, confiant que la temporada d’estiu donarà l’oportunitat de refer-se tant a empreses com a particulars. 

2) Compensar amb justícia aquelles taxes corresponents a serveis no prestats o a activitats no exercides, descomptant-ne la part proporcial del temps que hagi durat l’estat d’alarma.

3) Ajudar aquelles persones i petits negocis que hagin patit més durament l’impacte de la crisi i que no puguin atendre llurs obligacions econòmiques.

4) Garantir que l’Ajuntament podrà assumir financerament les mesures acordades sense comprometre cap funció ni servei bàsic i deixant marge per poder implementar més endavant altre tipus de mesures o accions que puguin ser necessàries.

Coronavirus Palafrugell confinament

Flexibilització del calendari del contribuent

La primera mesura consisteix en la modificació del calendari del contribuent: s’han allargat o endarrerit els terminis de la majoria de tributs i taxes per tal de donar marge a particulars i empreses per recuperar-se dels efectes de l’aturada de l’activitat. En aquest sentit, s’ha procurat que la majoria d’impostos, que normalment es paguen a principi d’estiu, quedin ajornats fins passat el mes d’agost, com es pot veure a la taula següent pel que fa als tributs domiciliats.

Coronavirus mesures econòmiques Ajuntament Palafrugell

Les excepcions són l’Impost sobre vehicles de tracció mecànica, que s’ajorna dos mesos, fins a l’1 de juny; l’IBI rústic, que es manté a l’1 d’agost i l’IAE que es continuarà cobrant a l’octubre.

Un cas a part és l’IBI urbà, que històricament s’ha cobrat en dos terminis, la meitat el maig i la meitat el novembre. El canvi que s’aplica, per una banda, comporta l’ajornament un mes del primer termini, que passarà a cobrar-se el primer de juny. En aquest primer termini només s’haurà d’abonar el 40% de l’import; el 60% restant quedarà pel novembre.

Tributs no domiciliats: s’amplia el termini per pagar

En el cas dels contribuents que opten per no domiciliar els tributs, el termini per fer efectiu el pagament que, normalment, finalitzava el 31 de juliol, s’allarga fins al 31 d’agost.

Ocupació de via pública i recollida d’escombraries

A banda d’ajornar-se els cobraments, les taxes d’ocupació de la via pública (OVP) i de recollida d’escombraries industrials es recalcularan per descomptar-ne el temps de cessament forçós de l’activitat de comerços i altres establiments.

Compensació de taxes pels serveis públics no prestats

Als usuaris de serveis públics municipals de pagament no se’ls girarà cap rebut mentre duri l’estat d’alarma i no puguin fer ús dels serveis. Pel que fa a la quota ja pagada del mes de març, aquesta es compensarà en futurs rebuts un cop es reestableixi la normalitat en el servei. Aquesta mesura inclou serveis com ara les llars d’infants, la Piscina Municipal, l’Escola d’Adults, Can Genís…

Coronavirus Palafrugell mercat

No s’activarà la via executiva mentre duri l’estat d’alarma

Una altra mesura pal·liativa consisteix a aturar la via executiva per al cobrament dels impagats mentre es mantingui la situació actual. Un cop es torni a la normalitat, s’enviarà als deutors una nova liquidació amb nous terminis per a fer efectiu el pagament.

Ajuts per a les famílies i els petits negocis afectats per la crisi

Una mesura important que s’haurà de desenvolupar, però que ja s’inclou en el paquet anticrisi, és l’habilitació d’una partida dins el Pressupost municipal per ajudar, per un costat, les famílies amb pocs recursos i persones en situació d’atur que no puguin fer front al pagament del lloguer o de l’IBI, i, per l’altre, els petits comerços i establiments que s’hagin vist afectats bé perquè han hagut de tancar, bé perquè hagin patit una caiguda d’ingressos.

Un primer pas per encarar la recuperació

Encara és molt aviat per conèixer l’abast final que tindrà sobre la nostra economia local —i nacional— l’impacte del coronavirus i, per tant, aquest paquet de mesures econòmiques s’ha de considerar una primera resposta que es dóna des de l’Ajuntament de Palafrugell al repte plantejat. Això vol dir que es deixa la porta oberta a ampliar-les o incorporar-ne de noves més endavant si les circumstàncies ho requereixen. Ara bé, més enllà de les mesures preses, els tres partits que formem el govern municipal hem volgut transmetre un missatge clar i inequívoc a la ciutadania de Palafrugell que l’Ajuntament estem al seu costat i que serem sensibles des del primer moment a les necessitats i dificultats que hagin d’afrontar. L’epidèmia ens ha agafat a tots desprevinguts, a tots ens afectarà en major o menor mesura des d’un punt de vista econòmic, però entre tots, solidàriament, en sortirem i tirarem endavant.

2 thoughts on “Coronavirus: mesures econòmiques (Palafrugell)”

  1. Molt bona feina aquesta, necesitem ara mes que mai que el ajuntament sigui solidari, amb els colectius afectats, en sembla molt be aquesta mesura adoptada.
    salut
    Blai.

    1. Gràcies, Blai! Procurarem fer-ho el millor que puguem. Necessitarem, sobretot, però, comptar amb el concurs de les administracions superiors, sobretot de l’Estat, que és qui té la clau de la caixa, per destinar recursos a ajudar els afectats, particulars i empreses, i per impulsar mesures que facilitin la recuperació de l’economia. I també, que doti d’eines els ajuntaments perquè puguem fer feina. Esperem que això ho faran més bé, el Sr. Sánchez i companyia, que la gestió de l’epidèmia.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.