COVID-19: Palafrugell #quedatacasa

Diumenge 29 de març. Avui fa 15 dies que es va dictar l’ordre de confinament per intentar contenir la propagació exponencial de la COVID-19, nom oficial de la malaltia provocada pel virus SARS-CoV-2, més conegut per coronavirus. Quinze dies que, com milers de palafrugellencs i milions de catalans, m’estic tancat a casa complint disciplinadament la quarentena i sortint només el just i necessari per comprar menjar i poca cosa més. No és fàcil ni còmode ni divertit viure enclaustrat, però és el mínim que hem de fer si volem col·laborar per atenuar els efectes catastròfics de l’epidèmia. O dit al revés, si no volem contribuir a fer encara més gros el problema i complicar més encara la vida als milers de sanitaris que se l’estan jugant —en alguns casos, perdent-la— per atendre els afectats, que en un degoteig incessant van arribant als hospitals i centres de salut.

#quedatacasa: És el mínim que hem de fer si no volem complicar més encara la vida als milers de sanitaris que se l’estan jugant per nosaltres.

Estar confinat entre quatre parets, com dic, no és fàcil: si a fora l’enemic és el virus, a dins ho és l’avorriment. I cadascun, a la seva manera, pot ser letal. Tanmateix, de la mateixa manera que el contra virus es poden prendre mesures profilàctiques per prevenir-ne el contagi (dur mascareta, guants, guardar la distància de seguretat, no tocar-se la cara…), contra l’avorriment també hi ha remei. Tenir la ment ocupada i exercitar-la amb diferents activitats, de treball o lúdiques, al llarg del dia, tant com cuidar del propi cos, és fonamental per fer passable el confinament i, alhora, per mantenir un estat anímic positiu per vetllar pels qui tenim a la vora i per, arribat el cas, poder afrontar la malaltia en millors condicions, per allò de mens sana in corpore sano, d’on podem derivar-ne mens sana pro corpore sano.

Començant per la feina, en el meu cas, com a tinent d’alcalde i regidor de l’Ajuntament de Palafrugell, és a dir, com a polític de base, de poble, el meu dia a dia laboral dins de casa consisteix a:

1) Estar comunicat amb l’alcalde i els companys de govern, a través de WhatsApp o per vídeoconferència per anar fent el seguiment de l’actualitat del municipi tant pel que fa a l’epidèmia com a tots els altres temes que ens pertoquen com a Ajuntament. Aquests dies, a part de les mesures de vigilància i contenció de l’epidèmia i de suport a les persones que són a primera línia de batalla, també hem hagut de prendre decisions, algunes ben tristes, davant l’impacte del coronavirus sobre el nostre present i futur immediat, com són la cancel·lació dels actes de la diada de Sant Jordi o la suspensió, per a passat l’estiu, de la Festa de l’Esport, la Festa de la Vellesa i el Flors i Violes.

 

Covid-19 Ajuntament Palafrugell #quedatacasa
Reunió telemàtica de l’equip de govern de l’Ajuntament de Palafrugell durant el confinament pel COVID-19. | Foto: Captura de pantalla.

 

2) Continuar treballant des de la distància amb el personal tècnic de les meves àrees utilitzant també les eines de comunicació que la tecnologia posa al nostre abast. Aquests dies he descobert meravelles com el Zoom o el Jitsi Meet que fan que el teletreball hagi deixat de ser una utopia o el privilegi d’uns pocs afortunats, per esdevenir un paradigma del mercat laboral del segle XXI. I lligat amb això, t’adones que una part no pas menor del servei públic que oferim les institucions a l’alçada de 2020 pot ser perfectament virtual. En aquest sentit, vull aprofitar per felicitar a tot el personal de l’Ajuntament que, des de fa dues setmanes, s’esforça per mantenir oberta i activa l’Administració pública local a Palafrugell. En aquest sentit i gràcies a l’esforç de modernització tecnològica que s’ha anat fent durant anys a la Casa de la Vila, avui bona part del personal que hi treballa pot continuar desenvolupant la seva feina des de casa conciliant-la amb la necessitat d’observar la quarentena. I alhora, els palafrugellencs podem també realitzar nombroses consultes i tràmits en línia, opció que fins ara potser no havíem tingut prou en compte i que, durant tot l’any, permet estalviar-nos temps i desplaçaments.

3) Tenir contacte amb la ciutadania i procurar donar resposta a les múltiples i variades qüestions que se’m plantegen sobre el moment que estem vivint, si estan al meu abast, o derivar-les a qui convingui, i com a mínim, donar escalf i ànims. La ciutadania ha de saber què hi som i que estem al seu costat, passi el que passi. Sobre això, tinc molt clar que és en moments greus com aquest quan un polític ha de demostrar que és digne del càrrec que ocupa i de la confiança dipositada per la ciutadania. I partint d’aquesta premissa, intentar ajudar en allò que es pugui i donar exemple d’allò que prediquem als nostres conciutadans.

4) Contribuir a difondre a través de les pròpies xarxes tota aquella informació i notícies d’interès general que convé que arribin a la ciutadania i que hem d’aconseguir, entre tots, que prevalgui per damunt batibull de fakenews, bromes, informació poc rellevant i safareig en general, que acostumen a saturar les xarxes i convertir-les en un mercat de Calaf virtual.

Tinc molt clar que és en moments greus com aquest quan un polític ha de demostrar que és digne del càrrec que ocupa i de la confiança dipositada per la ciutadania.

Evidentment, a part de tot això, em dedico també a altres quefers, diguem-ne més personals o domèstics, i, molt important, a mantenir-me en contacte amb la família i els amics. Compartir pensaments, sentiments, bromes, neguits, amb les persones que donen sentit a la vida d’un ajuda moltíssim a passar el tràngol. Perquè saps que el que ara ens toca viure és passatger: El COVID-19 passarà avall igual que ha arribat, i la vida de cadascú es refarà i tornarà a la normalitat —bo i sabent que no tothom, per desgràcia, arribarà a cap—; una normalitat on tornarem a gaudir de la companyia i del contacte físic amb aquelles persones que ara trobem a faltar, on tornarem a fruir del sol i dels petits plaers mundans, on tornarem a fer totes aquelles petites coses del dia a dia en societat que mai no ens hauríem imaginat que ens veuríem privats de fer. Doncs això: dies vindran i seran millors, i els assaborirem més intensament que abans perquè sabrem com els hem trobat a faltar.

I bé, tinc moltes coses més per dir, molt per expressar arran d’aquests dies extraordinaris que el destí ens tenia reservats de manera tan inopinada; però ho deixo per a un proper article que compto publicar ben aviat.

Molta salut, ànims, confiança i coratge, i sisplau, tothom a ca seva. #quedatacasa!

2 thoughts on “COVID-19: Palafrugell #quedatacasa”

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.